Kapcsolatanalízis – “én és a kutyám”

Számtalan empirikus tapasztalat bizonyítja, hogy ahogyan egy diszfunkcionális családban a gyermekek, úgy a kutyák is lehetnek a családi rendszer “tünethordozói”, mely legtöbbször komoly viselkedéses zavarban (agresszió, félelem, egyfajta depreszív állapot) vagy krónikus egészségügyi problémaként (visszatérő fülgyulladás, bőrproblémák, allergia, rák, epilepsziás rohamok stb.) jelentkeznek.

Ma Magyarországon a kutyaiskolák sajnos nem foglalkoznak a viselkedésproblémák “emberi” oldalával, vagyis azzal, hogy a gazdi (kutyatartástól független) feszültsége, szorongása is okozhatja a kutya tüneteit. Gondoljunk csak egy válás, költözés, gyerekszületés, betegség miatt megváltozó, lebetegedő kutyára!

A kutya egyfajta diagnosztikus eszköz a családban, hiszen a legkisebb változásra is azonnal reagálnak, az avatatlan szemek számára talán észrevehetetlen módon. Ezek a változások a kutyák alapveető viselkedését ismerő pszichológusok számára iránymutatóak lehetnek abban, hogy hol keresse a családban az elakadást, milyen felszín alatti dinamikákat érdemes feltárni. Mivel évezredek óta arra szelektáljuk a fajt, hogy az ember legapróbb rezdüléseiből is értsenek, nem meglepő, hogy olyan készségekkel is rendelkeznek, amik talán megmagyarázhatatlannak, “csoda”-szerűnek tűnnek.

Mivel kutya és gazda egysége egy olyan egyedi kötődési mintázatot mutat, melynek esetleges hibáit pusztán az egyik fél kezelésével nagyon nehéz alapjaiban megoldani és nem csak tünetileg kezelni, ennek a hiányosságnak az áthidalására ajánlom egyedi kapcsolatanalízis módszeremet, mely a családban élő kutyát a családi rendszer részeként értelmezi és segíti. Családterápiás, párterápiás és habilitációs kutyás módszerek elegyítésével dolgozunk.

Természetesen elsősorban az emberi feszültségek feltérképezésével és oldásával foglalkozunk ezeken az üléseken, illetve alapvető kutyatartási és nevelési módszerekkel keressük meg a kliensekkel közösen a mindenki (beleértve természetesen a kutyát is) számára legkényelmesebb, legideálisabb, hosszútávon fenntartható életformát.

Miben tudok segíteni?

  • Önismeret saját kutya segítségével
  • Pár- és családterápia a kutya bevonásával
  • Családi dinamika elemzése a kutya segítségével
  • A kutyával való együttélés minőségének javítása
  • A kutya-gazda kapcsolat elemzése, értelmezése és esetleges átformálása
  • Kutya viselkedésproblémáinak elemzése