Kutyás terápia

A kutya ma az egyetlen olyan állatfaj, melynek természetes közege az emberi élettér. Évezredes szelekciója során kifejezetten az emberrel való együttműködésre szelektálódtak, így egészen egyedi tanulási, szociális mintázatokra tettek szert, mely kifejezetten képessé teszi őket az emberekkel való munkára.

A terápiás kutyákat az egyed alkalmassága szerint választjuk ki, minden fajtából találhatunk alkalmas egyedeket (bár néhány fajtánál ennek nagyobb a valószínűsége, ilyenek például a labradorok, golden retrieverek vagy éppen uszkárok). A hatályos törvények alapján (9/2016 (V.12.) EMMI rendelet (27/2009 SZMM rendelet módosítása) ezek a kutyák két különböző helyzetben is vizsgáznak, majd tanúsítványt kapnak.

A terápiás kutyák alkalmazása egyre szélesebb körben elfogadott és ismert, számtalan területen alkalmazhatóak: mozgásfejlesztés, szociális készségfejlesztés, vezetőképzés, empátia fejlesztése, kognitív funkciók, figyelem fejlesztése. A terápiás hatást testi, pszichés, kognitív és szociális szinten is megfigyelhetjük.

Testi hatások

A puha, meleg, szőrös kutyákkal interakcióba lépni vagy akár csak megfigyelni őket kifejezetten nyugtató hatású. Jelenlétük, de kifejezetten simogatásuk csökkenti a szívfrekvenciát, vérnyomást, a légzésszám normalizálható, a fájdalomérzet a felszabaduló hormonoknak köszönhetően csökken.

A kutyák jelenléte javítja a szívinfarktus miatt kezelt betegek túlélési esélyeit, csökkenti egyes szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az állattal való foglalkozás során ellazul az izomzat

(kontrolláltabb, finomabb mozgás), tudatosabbá válik a mozgáskoordináció. Az állattartók körében ritkábban fordulnak elő különböző hétköznapi betegségek (megfázás, fejfájás).

Pszichés hatások

A terápiás állattal való találkozás csökkenti a szorongást és a stresszt. A terápia folyamata felgyorsul és hatékonyabbá válik az egyértelmű motiváció és látványos eredmények hatására. A kutya egyértelmű kommunikációja és reakciói segítenek a saját érzelmi reakcióink megértésében, kezelésében. Az általános érzelmi jóllét pozitív irányba változik, a kutya engedelmessége növeli a kompetenciaérzést, önbizalmat ad, növeli az önértékelést. Az elmagányosodással fenyegetett embereknek segít a napirend kialakításában, aktivizálja őket a napi séta, szociális hálójuk kibővül.

Kognitív hatások

A kutya mint motivációs eszköz segít az amúgy unalomig ismert fejlesztő feladatok érdekesebbé tételében. A figyelem fókuszálható, mintegy láthatatlanul sajátíthatóak el újabb és újabb készségek. A folyamatos aktív tanulás a kutyáról átültethető a mindennapi gyakorlatba is, amint a kliensek megismerik a saját tanulási módszereiket. A foglalkozásokon szerzett tudás a mindennapokban segít a kommunikációs gátak áthidalásában, új területeken válhat a kliens “szakértővé”, aminek hatására az elmagányosodás és szociális szorongás csökkenthető.

Szociális hatások

Az állat ún. “szociális facilitátor”-ként áthidalja a kommunikációs szakadékot a bezárkózó, terápiának ellenálló kliens és a terápiát végző szakember között, így a terápia során egyfajta közvetítő közeggé válik. A kutyával való kommunikáció szociális szabályoktól és elvárásoktól mentes, az ember azt kapja vissza, amit ő maga közvetít az állat felé. Ezáltal az emberi interakciók is leképezhetőek, majd újragondolhatóak, gyakorolhatóak.

A kutya jelenléte a terápiás térben csökkenti az ember magányát, az állat beszélgetőtárssá válik, növeli a szociális interakciók mennyiségét és javítja azok minőségét. Az állatokkal foglalkozó, azokról ismeretekkel bíró kliens “láthatóbbá” válik a társadalom számára.

Több vizsgálat utal arra is, hogy a kutya fontos eszköz a gyermek személyiségfejlődésében, mivel kedvező hatással van a gyermekek szociális és érzelmi fejlődésére. A kutyával rendszeres kapcsolatot tartó gyermekek konfliktuskezelési képessége és empatikus készsége jobb, mint társaiké, illetve a kutyával való interakciók elősegítik a helyes társas viselkedés elsajátítását, így javítják a gyermek közösségbe való beilleszkedési készségét. Több tanulmány szerint a gyermekek stresszhelyzetben érzelmi támaszként használhatják a kutyát, ami így jelentős stresszcsökkentő tényezővé válik. A kutyával való rendszeres kapcsolat segíti a gyermek identitásfejlődését és a társas kapcsolódások elsajátítását. A kutya társaságában felnőtt gyermek nyitottabb, kommunikatívabb, talpraesettebb felnőtté válhat majd később, aki barátságosan és megértően közeledik embertársai felé.

Miben tudunk segíteni?

  • Egyéni és csoportos önismeret
  • Kommunikációs tréning pároknak és csoportoknak
  • Pár- és családterápia
  • Stressz és konfliktuskezelési készségek fejlesztése
  • Vezetőképzés
  • Csapatépítés