Előadásajánló (11.14.) – A korai kapcsolat zavarai: Utak és tévutak

Bővebben az előadásról itt tájékozódhatnak.

Minden ember vágyik a boldogságra és arra, hogy azt egy beteljesült kapcsolatban találja meg. Miért sikerül ez egyeseknek, míg mások nem tudják ezt elérni? Miért találja meg valaki a helyes utat a kapcsolati választásaiban, míg mások folyamatosan tévútra lépnek?
A klasszikus pszichoanalízis és annak modern irányzatai a klinikai tapasztalatok alapján felismerték, hogy a felnőttkori kapcsolati problémák hátterében sokszor a korai anya/apa-gyerek kapcsolatban keletkező különféle zavarok érhetőek tetten. A kora-gyermekkori kapcsolati mintázatok forgatókönyvszerűen ismétlődhetnek a serdülő-, majd felnőttkori választásainkban. A csecsemő- és kisgyermekkor kapcsolati nehézségek, problémák vagy traumák többnyire nem-tudatos módon, “hívatlan vendégként” jelenhetnek meg a későbbi kapcsolati működésünkben, és befolyásolhatják a felnőttkori kapcsolatainak választását és megélését.
Vajon mindez azt is jelenti, hogy a korai időszak problémái minden esetben nehézséget okoznak a felnőttkori kapcsolatainkban? A klinikai és a kutatási tapasztalatok egyaránt arra mutatnak, hogy nem feltétlenül. Az egyén élettörténetének állomásai, a krízisek és az életesemények megoldásai egyaránt hordozzák a probléma rögzülésének és ezen keresztül a tévutak a kialakulásának, de a felépülésnek, és a helyes út megtalálásának a lehetőségét is.
Az előadás ezeket az utakat és tévutakat járja körbe a pszichoanalitikus gyakorlat szemszögéből.

Vélemény, hozzászólás?